Ogórki oraz pomidory jako składniki diety
Podczas układania diety warto zastanowić się, jakie składniki będą niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dwoma z warzyw, które bez wątpienia warto rozważyć, są pomidory oraz ogórki. Pomidory mają właściwości profilaktyczne. Dzięki działaniu likopenu, który neutralizuje wolne rodniki, zwiększa się odporność ludzkiego organizmu. Jednocześnie ten antyutleniacz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór oraz wspomaga pracę serca. Pomidory bogate są także w witaminy A, C oraz E.
Dodatkowo zawierają potas oraz brom, który korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Warto rozważyć je w diecie również ze względu na ich niską kaloryczność – na 100 gram pomidorów przypada 15 kilokalorii. Z kolei ogórki ze względu na dużą zawartość wody, doskonale sprawdzają się podczas upałów, kiedy to gaszą pragnienie. Zawierają również dużo potasu, dzięki czemu regulują pracę serca. Zapobiegają także nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku, przez co pomaga w zmaganiach ze zgagą. Ogórki i pomidory nie powinny być jednak łączone – ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy zawartą w pomidorach witaminę C.