Nie da się ukryć, że choroby serca to główna przyczyna zgonów w Polsce. Tysiące Polaków cierpi na problemy związane z krążeniem. Dlatego tak ważne jest, by w porę zadbać o swoje serce, by nie dopuścić do rozwoju szeregu chorób kardiologicznych. Jak to zrobić? Pamiętajmy, że absolutną podstawę zdrowego trybu życia stanowią trzy składowe: odpowiednio zbilansowana dieta, właściwa masa ciała i aktywność fizyczna. Nadprogramowe kilogramy nie są wcale obojętne dla naszego zdrowia. Nadwaga czy otyłość zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, miażdżycy i zwału mięśnia sercowego. By uniknąć różnych chorób kardiologicznych, pamiętaj o stosowaniu poniższych zasad:
- 4-5 posiłków dziennie, spożywanych regularnie.
- Ograniczenie soli i cukru w diecie.
- Spożywanie mlecznych produktów fermentowanych, np., kefir, maślanka.
- Spożywanie produktów bogatych w błonnik.
- Zajadaj kiełki.
- Wybieraj tłuszcze roślinne.
- Nawadniaj organizm.
- Zapewnij właściwą podaż magnezu, potasu i wapnia.
- Zadbaj o aktywność fizyczną.
Regularne posiłki to podstawa
Zbilansowana dieta, bogata w zdrowe produkty, to oczywiście pierwszy krok ku zdrowiu, ale nie wszystko! Pamiętaj, że ważne jest także regularne spożywanie przygotowanych posiłków. Najlepiej spożywać od 4 do 5 posiłków każdego dnia, o podobnych porach. Minimalizujemy wtedy wystąpienie dużego uczucia głodu, a tym samym chronimy się przed podjadaniem niezdrowych przekąsek.
Więcej mniejszych posiłków jest zawsze zdrowszym wyborem niż mniej większych dań.
Ograniczenie soli i cukru w menu
Nie bez powodu o soli i cukrze mawia się „biała śmierć”. Oczywiście nie trzeba z nich rezygnować całkowicie, ale warto przyjrzeć się ilości, w jakiej spożywamy sól i cukier każdego dnia. Liczy się nie tylko to, gdy słodzimy herbatę czy solimy danie. Składniki te zawarte są w różnych spożywanych przez nas produktach. W niezdrowych przekąskach, takich jak batoniki, chipsy czy czekolada, jest ich w nadmiarze! Zamiast zwykłej soli kuchennej wybierz zdrowszą sól himalajską, a potrawy dopraw nie większą ilością soli, ale większa ilością aromatycznych ziół.
Zdrowe produkty w diecie
Zbilansowana dieta, to taka, która nie wyklucza ważnych dla naszego zdrowia, a przede wszystkim serca, produktów. W menu powinny znaleźć się mleczne produkty fermentowane, zawierające naturalne bakterie kwasu mlekowego. Jest to maślanka, kefir i jogurt. Warto postawić także na produkty bogate w błonnik, obecny w płatkach owsianych, kaszach, razowym pieczywie, kiwi czy jabłkach. Bogactwem wielu cennych witamin i minerałów są również kiełki rzodkiewki, brokuła czy soi. Nie zapomnij o zdrowych tłuszczach roślinnych, zawartych w orzechach, migdałach i ziarnach słonecznika. Zamiast smalcu czy masła do smażenia, wybierz olej rzepakowy. Do sałatek dodawaj oleju lnianego.
Nawodnienie organizmu i ćwiczenia
Odwodnienie naszego organizmu przynosi negatywne skutki – bole głowy, uczucie zmęczenia i senności. W skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do omdlenia! Z tego też powodu nie zapominaj, by pić minimum 2 litry niegazowej wody mineralnej każdego dnia. W profilaktyce chorób serca niemałe znaczenie ma też aktywność fizyczna. Ćwiczenia pomogą w zachowaniu odpowiedniej masy ciała, poprawią krążenie i zapewnią dobre samopoczucie. Nie musi być to od razu sport wyczynowy! Wybierz aktywności, które sprawiają Ci przyjemność – rower, jogging, basen, rolki, nordic walking, zumba, fitness.