http://www.climowool.pl

Dieta powinna być różnorodna i urozmaicona. Aby nasze menu było bogatsze, warto dodać do niego kalafior, który możemy serwować w najróżniejszej postaci, a dodatkowo jest to warzywo, które będzie miało bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Kalafior jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna przy odchudzaniu.

Pod tym względem warzywo to jest jednym z liderów, jeśli chodzi o jej zawartość. Witamina C absorbuje wolne rodniki, ma wpływ na produkcję kolagenu oraz neuroprzekaźników. Jej odpowiednia ilość jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania organizmu.

Co bardzo ważne dla tak zwanego gubienia wagi, kalafior znacząco wspomaga nasz układ trawienny. Warzywo to jest źródłem błonnika, który pozbywa się z naszego układu trawiennego szkodliwych oraz trujących substancji. Dodatkowo dzięki swoim właściwościom kalafior chroni nas przez mającą bardzo destrukcyjny wpływ bakterią Helicobacter pylori.

Bakteria ta zwiększa ryzyko nowotworu oraz wrzodów żołądka.

Jacek
News Reporter
Absolwent medycyny, pasjonat ekologii.